Windows Server 2012 Deneme Süresi 1080 Mü?

05.11.2012
14

Windows Server 2012 sürümlerinin yasal deneme kopyalarını buradan indirebilir, 180 gün boyunca ve teknik özellikler açısından herhangi bir kısıtlama olmaksızın test edebilirsiniz. Geçenlerde Windows Server 2008’de kullandığımız ve deneme periyodunu sıfırlayarak genişleten slmgr -rearm aracının Windows Server 2012’de ne durumda olduğuna bakmak istedim ve ortaya çok ilginç şeyler çıktı.

ⓘ   ÖNEMLİ UYARI:-rearm parametresini alan slmgr.vbs, Windows Server içerisinde yerleşik olarak gelen bir script’tir ve bu yazıda bahsedilen yöntemde herhangi bir illegal durum söz konusu değildir. Amacı periyotları sıfırlamak olan -rearm parametresi, sistem tarafından izin verilen sayda çalıştırılarak kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise şudur: Bu yöntemin uygulandığı deneme (evaluation) kopyaları, kurulumu yaparken de okuyabileceğiniz son kullanıcı lisans anlaşmasına (EULA) göre kesinlikle herhangi bir ticari amaç için kullanılamaz ve kesinlikle canlı ortamlarda konumlandırılamaz. Deneme kopyalarının sadece ürünün özellikleri ile ilgili ilk testlerin yapılması, bt uzmanları ve yazılım geliştiriciler için adaptasyonunun hızlandırılması veya ön gösterim gibi amaçlar için kullanılmasına izin verilmektedir. Eğer bir deneme kopyası ile çalışıyorsanız, EULA içerisindeki kapsama uymanız gerekir. Aksi durumda legal bir yöntem ile illegal bir sonuca ulaşmış olursunuz ve hukuksal açıdan sorumluluk altına girebilirsiniz. Ek olarak Windows Server 2012 Evaluation kopyalar üzerine deneme periyodunun herhangi bir anında geçerli bir ürün anahtarı girip yeniden aktive ederek FULL sürüme yükseltebilirsiniz.

slmgr.vbs yani Windows Software Licensing Management Tool işletim sistemi lisansınız hakkında detaylı bilgiler alabileceğiniz ve bu konuda bazı işler gerçekleştirebileceğiniz bir script’tir. Örneğin volume, retail, oem gibi işletim sistemi lisans tipinin öğrenilmesi, aktivasyon, ürün anahtarı girişi/değişimi, deneme ve aktivasyon periyodlarının reset’lenmesi, KMS gibi bir çok lisans yönetim işlemini slmgr.vbs üzerinden ve komut satırı tabanlı olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bir Windows Server 2012 deneme kopyası ilk kez kurulduğunda 10 günlük aktivasyon periyodu ile başlar ve bu süre içerisinde aktivasyon işlemini tamamlamanızı bekler.Windows Server 2012 - Aktivasyon Periyodu

180 günlük deneme süresinin başlangıcı için gerekli olan aktivasyon işlemi sırasında herhangi bir ürün anahtarı girmenize gerek yoktur çünkü deneme kopyası kendi içerisinde gömülü bir ürün anahtarı ile birlikte gelir.

Windows Server 2012 - Aktivasyon Merkezi

Şayet deneme kopyasının internet erişimi varsa direkt Activate butonuna tıklayarak veya slmgr -ato parametresi ile aktivasyonu gerçekleştirip 180 günlük deneme periyodunu başlatabilirsiniz. Eğer internet erişimi yoksa Activate by phone seçeneği ile telefon üzerinden de aktivasyon yapmak mümkün.

Windows Server 2012 Aktivasyonu

Aktivasyon işleminin ardından 180 günlük deneme periyodunun başladığını slmgr -dli ile doğrulayabilirsiniz.

slmgr -dli

Gelelim 180 günü nasıl genişletebileceğinize. slmgr -dlv ile lisans detaylarını çektiğinizde Remaining Windows rearm count: 5 şeklinde bir bilgi göreceksiniz.

Remaining Windows rearm count

slmgr ‘nin -rearm parametresi, sistemin lisans durumunu reset’lemek için kullanılır ve yukarıdaki sayaç bilgisine göre bu parametre 5 kez çalıştırılabilir. Windows Server 2008 R2‘de bu sayaç için değer 3, bir deneme periyodu 60 gün ve böylece toplamda 240 güne ulaşılabiliyordu. Windows Server 2012 deneme kopyaları için ise slmgr -rearm komutunu her periyodun 180. yani son gününde çalıştırarak periyodu reset’lerseniz, ilk 180 gün + 1. 180 + 2. 180 + 3. 180 + 4. 180 + 5. 180 ve toplamda 1080 gün boyunca deneme kopyanızı yeniden kurmadan test etmeye devam edebilirsiniz.

slmgr -rearm

image

6. rearm denemesinde ise başka hakkınız kalmadığını göreceksiniz.

Errpr 0xC004D307

Bu noktadan sonra 1080 gün sonunda bu deneme ve değerlendirme kopyasını yeniden kurabilir veya satın alacağınız Windows Server 2012 sürümüne ait geçerli bir ürün anahtarı girerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yorumlar (14)

  1. Abdullah Yaşlı

    Size ne kadar teşekkür etsem az, server tabanında kendimi geliştirmek amacıyla sanal ortamda kurduğum Windows Server 2012 için içerik ararken sitenizde buldum kendimi,benim için windows’u 1080 gün boyunca legal şekilde kullanmak yeter de artar. Sanallaştırma alanında size bir soru sormak istiyorum. İnternette rastladığım bir videoda sanal olarak 3 server(2008,2008R2,2012) ve 6 işletim sistemli(2xXP,3xWin7,1xWin8) bir yapı gördüm. Bu şekilde bir yapıyı evde kullanmak için ne gibi bir donanıma ihtiyacımız var, fiziki server şart mı yoksa toplama pc ile de işimizi görebilirmiyiz.Yapmak istediğim işin senaryosu: Ev ortamında 3 farklı network (İstanbul,New York,Tokyo) oluşturup her bir network için 4 pc oluşturmak ve yönetmek.Böylelikle 15 sanal yapımız olacak. Mesleğim gereği kullandığımız Autodesk Revit (iş yerinde lisanslı, evde öğrenci lisansı) programın Revit Server’ini(Revit ile ücretsiz geliyor) bu networklerden birine kurup diğer networklerden 9 pc’yi bu servere bağlamak.

  2. Murat Bayrak

    Serhat Hocam Merhaba,

    Şirket olarak Lisans çıkmadıgı için işimizde acele oldugu için deneme sürümünü aktif edip kullandık.Lisanlarmızı Microsoft tan aldık ama lisanslayamıyorum.Yardımcı olurmusunuz rica etsem.

  3. Serhat AKINCI

    Tam olarak nasıl bir problem yaşıyorsunuz?

  4. Serkan Şerifov

    Server 2012 R2 için geçerli mi?

  5. Serkan Şerifov

    denedim oluyormus

  6. Necmi

    Merhaba ilk defa server 2012 demo kurdum kurarken KEY girmedim. Peki toplamda kaç gün daha çalışır. Kuralı 35 gün oldu. bilgi verirseniz sevinirim.

  7. Murat Bayrak

    Serhat Hocam Selamlar,

    Domain server deneme sürümden full sürüme yükseltmek için bir fikriniz varmı ?

  8. Serhat AKINCI

    Merhaba, DC rolü çalıştıran Windows Server’ın, herhangi bir rol çalıştıran Windows Server’dan lisans/aktivasyon anlamında bir farkı yok. Uygun ürün anahtarı girerek tam sürüme yükseltebilirsiniz.

  9. Bulut Sunucu A.Ş.

    Bilgi için teşekkürler, işe yarıyor.

  10. The TnT

    Serhat Bey Merhaba,
    Değerlendirme sürümünü kurdum üstüne de dc kurdum ancak etkinleştirmek istediğimde dc yi kaldırın öyle etkinlştirin diyor, dc kaldırırsam bütün ayarlar gider tekrar dc kurmak çok zahmetli olacak bunun başka bir yolu yokmudur acaba?
    Teşekkürler

  11. Cihan DURAN

    Merhabalar hocam,

    Vermiş olduğunuz linkten indirdim, slmgr –rearm’dan sonra Activated verdi, fakat slmgr -dlv ya da slmgr -dli ile Product Not found hatası alıyorum. Yardımcı olur musunuz?

  12. Fulya

    Merhaba Serhat Bey, herşeyi çok güzel düşünmüş ve yazmışsınızda, burdan http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/windows-server/trial.aspx buradan server’ı indiremiyoruz bir sürü seçenek sunuyor sonrada kalıyor, bunu daha rahat ve kolay indirebileceğimiz bir yöndem yada adres varmıdır sadece kaydet yada çalıştır şeklinde gibi.. Yardımlarınız için teşekkürler şimdiden, iyi çalışmalar..

  13. türk Teknoloji

    Merhabalar, 180 gün lisans uzatımı yapılmasa belli bir saat sonra server kendini kapatabilir mi?

  14. ilkertr

    aynı yöntem yeni windows server 2016 içinde işe yarar mı?

Yorum Ekle

* Gerekli

* Gerekli

* Tercihen