Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster – Bolum 5
BİLGİ: Bu doküman serisinin tek parça PDF haline şu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz: PDF olarak indir.
4.6. Hyper-V Failover Cluster Kurulumu
Grafik ara yüzü ve komut satırı araçları olmak üzere iki şekilde de Failover Cluster kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
BİLGİ: Hyper-V Failover Cluster kurulumunu, Cluster üyesi olacak Node’lardan herhangi biri üzerinden veya Failover Clustering yönetim araçlarının yüklü olduğu herhangi bir sunucu üzerinden başlatabilirsiniz.
4.6.1. Ön Hazırlık
BİLGİ: NTFS partition oluşturulmasını amaçlayan Ön Hazırlık aşaması opsiyoneldir ve Failover Cluster kurulumu ardından da gerçekleştirilebilir. Az sonra gerçekleştireceğiniz Validate Cluster Configuration adımında geçerli bir disk olmadığı uyarısı almamak için NTFS partition oluşturma işini bu aşamada gerçekleştirmeyi tercih edebilirsiniz.
BİLGİ: Hyper-V Failover Cluster kurulum sürecinde Node’lar üzerine atanmış bir disk alanı olmak zorunda değildir. Disk atama ve NTFS partition oluşturma işlemini Failover Cluster kurulumdan sonra da gerçekleştirebilirsiniz.
HV-Node1 veya HV-Node2 üzerinde oturum açın ve diskmgmt.msc ‘ye gidin. Daha önce iSCSI olarak atadığınız, henüz biçimlendirilmemiş ve offline durumdaki disk alanlarına sağ tuş yaparak Online duruma getirin.
UYARI: Bu işlemi sadece bir Node üzerinden ve bir kez gerçekleştirin.
Ardından aşağıdaki gibi bütün diskleri Initialize edin ve bu sırada Partition Style olarak GPT seçin.
Ardından her bir Unallocated alan üzerinde birer adet NTFS partition oluşturun ve rastgele sürücü harfleri atayın. İsterseniz label’lar da vererek daha anlamlı görünmelerini sağlayabilirsiniz.
Son durumda HV-Node1 üzerinde aşağıdaki gibi görünüyor olmalı.
UYARI: Bu işlemi sadece bir Node üzerinden ve bir kere gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmayın.
Diskler HV-Node1 üzerinde online ve partition’lar görünür durumdayken, HV-Node2 üzerinde hala offline durumdadır. HV-Node1 ve HV-Node2 diskmgmt.msc karşılaştırması ise aşağıdaki gibidir.
4.6.2. Kurulum
Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster kurulumu bu bölümde gerçekleştirilmektedir. GUI veya PowerShell yöntemlerinden birini tercih ederek ilerleyin.
4.6.2.1. Hyper-V Failover Cluster Kurulum Adımları (GUI Destekli)
Hyper-V Failover Cluster kurulumunu GUI desteği ile tamamlamak için aşağıdaki adımları takip edin.
Failover Cluster Manager yönetim konsolunu açın.
Aşağıdaki üç nokta üzerinden de aynı Create Cluster kurulum sihirbazını başlatabilirsiniz.
Aşağıdaki pencerede Cluster üyesi olacak Hyper-V Host isimlerini girin ve onaylayın.
Aşağıdaki gibi görünüyorsa ilerleyin.
Üye yapmak istediğiniz Node’lar için daha önce bir doğrulama (ön kontrol) yapılmadıysa (ki sistemler yeni olduğu için henüz yapılmadı) aşağıdaki pencerede kurulum öncesinde bir doğrulama yapılması önerilir. Bu doğrulama, Node’ların Cluster gereksinimlerini ne ölçüde karşıladığını görmek adına mantıklı bir seçimdir ve gerçekleştirin.
Bu aşamada tüm testleri gerçekleştirin. (aşağıdaki pencere)
Test aşaması aşağıdaki gibi ilerler.
Tamamlandığında üretilen detaylı raporu görmek için View Report butonunu kullanabilirsiniz.
Test sonucunda eğer uyarılar (warnings) varsa, bunlar kurulumu tamamlamanız için engel değildir ancak Cluster yapısının sağlıklı çalışabilmesi için rapor detaylarına bakarak düzeltilmesini tavsiye edilir. Örneğin disk’leri önceden eklemediyseniz veya tavsiye edilen sayıda ağ portu yoksa veya Node’lar üzerinde yüklü hotfix listeleri farklıysa uyarılar alabilirsiniz.
Test sonucunda hatalar (errors) varsa şayet, Cluster kurulumunu gerçekleştiremezsiniz. Yine rapor detaylarına bakarak hataları bulup düzeltmeniz gerekir.
Problem yoksa Cluster kurulumu için ilerleyin.
Aşağıdaki pencerede Cluster için bir isim ve etki alanı ortamında müsait bir ip adresi girin. Bu isim ve ip adresi Cluster yönetimi sırasında kullanılacak iki önemli objedir. Bu nedenle vereceğiniz ismin etki alanında bir computer name ile, ip adresinin ise canlı bir ip adresi ile çakışmamasına dikkat edin.
Kurulumu başlatın.
Kurulum aşağıdaki gibi ilerler.
Ve tamamlanır.
Failover Cluster Manager yönetim konsoluna geldiğinizde yeni durum aşağıdaki gibidir.
BİLGİ: Benim yapılandırmamdan sonra Cluster ve kaynakların sahibi HV-Node2 görünüyor. Sizde ise HV-Node1 olarak görünüyor olabilir. Bu herhangi bir problem teşkil etmez.
Node’lar,
Node’lar üzerinde karşılıklı olarak eşleşen network’ler,
Ve kurulum öncesinde eklediyseniz disk’ler Up durumda görünecektir.
BİLGİ: Sistem en uygun Cluster disk’i otomatikman Quorum olarak yapılandırır. (Disk boyutu açısından en uygun disk) Eğer kurulum öncesinde Node’lar üzerine atanmış ortak erişimli bir alan yoksa, kurulum sırasında Quorum disk belirlenemez ve bunu kurulum ardından yapılandırmanız gerekir.
4.6.2.2. Hyper-V Failover Cluster Kurulum Adımları (PowerShell Destekli)
UYARI: Eğer GUI destekli Failover Cluster kurulumu yaptıysanız bu adımı atlayabilirsiniz. Bu bölüm, GUI üzerinden yapılan Cluster kurulumu işlemine alternatif olarak komut satırı üzerinden nasıl yapıldığını açıklamak için eklenmiştir.
Herhangi bir Node üzerinde PowerShell aracını açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın.
—
New-Cluster -Name HV-Cluster1 -Node HV-Node1,HV-Node2 –StaticAddress 192.168.35.20
—
Kurulum aşağıdaki gibi ilerler.
Ve tamamlanır, hepsi bu kadar :)
Ardından Failover Cluster yönetim konsolunu açın. Aşağıdaki gibi görünüyor olmalı.
BİLGİ: Benim yapılandırmamdan sonra Cluster ve kaynakların sahibi HV-Node2 görünüyor. Sizde ise HV-Node1 olarak görünüyor olabilir. Bu herhangi bir problem teşkil etmez.
4.7. Temel ve Bazı Gelişmiş Yapılandırma Adımları
Bu noktaya kadar geldiyseniz Failover Cluster yapısı sanal makineler eklemek için varsayılan ayarlar ile hazır demektir. Önemli olduğunu düşündüğüm aşağıdaki bazı özelliklere dokunmak veya devreye almak isterseniz şayet, bu bölümdeki adımları tamamlayarak ilerleyin.
4.7.1. Quorum Yapılandırma Adımları
Cluster bilgisinin yer aldığı Quorum bölümü, eğer Cluster kurulumu öncesinde Node’lar üzerine ortak erişimli bir disk alanı eklediyseniz ve NTFS olarak biçimlendirdiyseniz otomatik olarak seçilip yapılandırılacaktır ve bu adımı uygulamanıza gerek yok. (Bu dokümanda olduğu gibi) Ancak eğer disk alanlarını Cluster içerisinde sonradan ekliyorsanız, Quorum yapılandırmasını da sizin yapmanız gerekebilir.
Var olan bir Quorum yapılandırmasını değiştirmek veya Node and Disk Majority olarak yeni Quorum alanı eklemek için aşağıdaki adımları takip edin.
4.7.2. CSV (Cluster Shared Volumes)
CSV, Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster yapısı içerisindeki Node’ların, atadığınız ortak erişimli disk alanlarına aynı anda ulaşıp okuma/yazma gerçekleştirebilmelerini sağlayan sihirli bir özelliktir :) Bir başka deyişle Cluster yapısının tam olarak aktif/aktif çalışabilmesinin altında yatan teknolojidir.
Cluster yapısı içerisine bir disk alanı eklediğinizde var sayılan olarak üzerinde CSV aktif değildir ve bunu disk başına bir kez sizin yapmanız gerekir.
CSV aktif edilmemiş disk’ler aynı anda sadece bir Node üzerinde görünür. Ne zaman ki disklerin sahibi olan Node diskleri bırakırsa (reboot, shutdown, down vs..) o zaman diskler diğer Node’lar üzerine geçer ve yine aynı anda bir Node olmak üzere çalışmaya devam eder.
Henüz CSV aktif edilmemiş bir Cluster içerisinde yer alan ortak erişimli diskler sahibi olan Node üzerinde aşağıdaki gibi sürücü harfleri ile yer alırlar.
Diğer Node(‘lar) üzerinde ise disk’lere erişim yoktur.
CSV özelliğini aşağıdaki şekilde disk başına veya topluca aktif edebilirsiniz.
Hepsi bu kadar, ardından aşağıdaki gibi görünüyor olmalı.
Node’lar üzerinden tekrar bakarsanız artık sürücü harflerinin yer almadığını görebilirsiniz.
BİLGİ: Yukarıda Quorum bölümü hala Node2 üzerinde görünüyor çünkü Quorum alanı üzerinde CSV aktif edilemez. Normal bir durumdur.
Diskmgmt.msc görüntüleri ise artık şöyledir.
Disk’lere erişim için artık Cluster üyesi Node’ların C:\ sürücülerinde otomatik olarak oluşturulan ClustereStorage dizini altındaki Volume dizinlerini kullanmanız gerekir. Her bir dizin, bir Cluster diskine karşılık gelir ve Failover Cluster yapısı içerisine koymak istediğiniz sanal makineler bu bölümlerde yer almalıdır. Bu alanlara tüm üye Node’lar üzerinden aynı şekilde erişebilirsiniz.
4.7.3. Live Migration Network Yapılandırma Adımları
Sanal makinelerin bir Node’dan diğerine canlı bir şekilde aktarımı sırasında ağ bağlantıları kullanılır. Bu sırada hangi ağ kartının kullanılacağını, hangisinin öncelikli olacağını veya hiç kullanılmayacağını belirleyebilirsiniz. Örneğin iSCSI için yapılandırdığınız ağ kartı üzerinden aynı zamanda Live Migration trafiğinin geçmesini istemezsiniz.
Bu yapılandırma için aşağıdaki adımları takip edin.
Bu yapılandırmaya göre, bir Live Migration operasyonu gerçekleşeceği zaman önce Network 1 ‘den, eğer müsait değilse Network 3 ‘ten gerçekleşecek ve Network 2 üzerinden hiç Live Migration trafiği geçmeyecek.
Diğer Bölümler:
Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster – Bolum 1
Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster – Bolum 2
Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster – Bolum 3
Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster – Bolum 4
Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster – Bolum 6
Doküman Tek Parça (PDF):
Yazı Etiketleri: Cluster , Cluster Kurulumu , Hyper-V , Hyper-V Cluster , Kurulum , Windows Server 2012
Aşağıdakiler de İlgini Çekebilir
- • Remote Desktop Services CVE-2019-0708 ve Etki Kapsamı
- • Windows’lar için Time Zone DST Güncellemesi ve 30 Ekim 2016 Tarihine Kadar Yapılması Gerekenler
- • Windows Server 2016 Sürümleri, Lisanslama, Özellikler
- • Windows 25 Ekim Sabahı 1 Saat Gerideyse Yapılması Gerekenler
- • Get-DstInfo | Windows Yaz Saati Uygulaması için Kontrol Aracı