Windows 10 Üzerine Hyper-V Kurulumu (Client Hyper-V)
Microsoft’un kurumsal sınıf sunucu sanallaştırma çözümü olan Hyper-V’yi Windows 8 ve Windows 8.1’den sonra şimdi Windows 10 üzerinde de kullanabiliyorsunuz. Windows 10 Hyper-V (bir diğer ifade ile Client Hyper-V), sunucu tarafındaki varyasyonu Windows Server 2016 Hyper-V’ye (Server Hyper-V) göre daha az özelliğe sahiptir ama bir son kullanıcının, bt uzmanının veya bir uygulama geliştiricinin işletim sistemi sanallaştırma ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilir.
Windows 10 Hyper-V, Server Hyper-V ile kıyaslandığında bazı özelliklere sahip değildir ancak bu sizi yanıltmasın. Hyper-V Manager konsolunu veya PowerShell cmdlet’lerini kullanmak, Gen1 veya Gen2 jenerasyonda olabilen 32bit veya 64bit Windows ve Linux tabanlı sanal makineler çalıştırmak, dynamically/fixed/differencing türlerde sanal diskler bağlamak veya kablolu/kablosuz ağ adaptörleriyle ilişkilendirilmiş sanal ağlar oluşturmak, fiziksel belleği paylaşılan havuz mantığında (dynamic memory) kullanmak, Standard Checkpoint‘lere ilave Production Checkpoint’ler (snapshot) almak, Export/Import yapmak, belki Live VM Migration değil ama Live Storage Migration operasyonları gerçekleştirmek, Online Backup almak gibi ihtiyaç duyabileceğiniz birçok önemli özelliğe sahiptir. Ayrıca mesela bir notebook ile çalışırken ekranı (lid) kapattığınızda cihaz uyumadan önce Client Hyper-V de bilgilendirilir ve çalışan VM varsa saved state konuma çekilir, ardından lid’i tekrar açtığınızda VM’ler de kaldıkları yerden uyanır ve çalışmaya devam eder; Client Hyper-V bu gibi son kullanıcı aksiyonlarına da adapte durumdadır.
Client Hyper-V bunları ve daha fazlasını, üstelik bir son kullanıcı işletim sistemi altında ve kurumsal sınıf (type-1) hypervisor güvenilirliğiyle gerçekleştirir; ayrıca Server Hyper-V ile aynı kod yapısına sahiptir, ortak geliştirilir. Bu ortak kod yapısı sayesinde sanal disk imajları, sanal makine konfigürasyon formatı gibi tüm bileşenler Server Hyper-V ile tam uyumludur. Hatta eğer Windows 10 çalıştıran makineniz ile sağlamayı başarabilirseniz sanal makine başına 64 vCPU’lar, 1TB RAM’ler bile mümkün :)
Ama mesela Client Hyper-V çalıştıran bir Windows 10’u Failover Cluster yapısına dahil edemezsiniz. Live Migration ile VM’leri farklı sistemler üzerine canlı olarak taşıyamaz, bir synthetic fiber channel aygıtı ekleyemez ya da VM’ler arasında Shared VHDX kullanamazsınız. Veya SR-IOV gibi ancak sunucu tabanlı donanımlarla sağlanabilen bazı kurumsal özellikleri ve felaket kurtarma amaçlı Hyper-V Replica‘yı devreye alamazsınız. Ama emin olun günlük kullanımda bunların hiçbirisine ihtiyacınız olmayacak.
Client Hyper-V Kullanım Senaryoları
Client Hyper-V’yi genellikle aşağıdaki senaryolarda görüyoruz. Ama bu konuda tamamen özgürsünüz.
- Daha çok IT Pro’lar – masaüstü veya dizüstü bilgisayarları üzerinde her an erişebilecekleri test/demo altyapıları (lab) inşa ederken. Hatta daha sonra bu demo VM’lere hiç dokunmadan canlı ortama transfer edenler bile var :)
- Daha çok Developer’lar – geliştirdikleri uygulamaları Windows Server, Windows XP, 7, 8, 10 gibi farklı işletim sistemi sürümleri üzerinde ve çeşitli runtime ve yapılandırma kombinasyonlarıyla kolayca test edebilmek için.
- Bir production VM’in kendisini veya kopyasını, Server Hyper-V’den export ederek (veya direkt kopyalayarak) gece evde bol kahve eşliğinde mesela troubleshooting/debugging amaçlı incelemek için. Hatta bu sırada Checkpoint özelliğine güvenerek elinizdeki VM kopyasına korkusuzca ve hunharca girişebilirsiniz :)
- Geriye dönük uygulama uyumluluğu sağlamak adına – mesela sadece Windows 7’de veya XP’de çalışan çok önemli bir uygulamanız varsa, Windows 10 içerisinde bu amaçlı bir sanal OS çalıştırabilirsiniz. Bence hiç pratik değil, uygulamadan kurtulmaya çalışın :)
- Microsoft tarafından hazırlanan VHD/X formatlı hazır lab’ları çalıştırmak için.
Windows 10 Hyper-V Kurulumu Nasıl Yapılır?
Windows 10 üzerine Hyper-V kurulumu yapmadan önce aşağıdaki sistem gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olun. Özellikle işlemci üzerindeki donanımsal sanallaştırma özelliğinin doğru bir şekilde aktifleştirilmiş olması önemlidir. Mutlaka kontrol edin.
Windows 10 Hyper-V Sistem Gereksinimleri
- SLAT ve donanımsal sanallaştırma (hardware-assisted virtualization) destekli 64bit işlemci gerekir.
- BIOS ayarlarında donanımsal sanallaştırma özelliğinin doğru şekilde aktif edilmiş olması gerekir.
- 64bit olmak şartıyla Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education sürümlerinden birine sahip olmanız gerekir.
- 4GB RAM gibi bir öneri var ama yanılmıyorsam setup için zorunluluk değil. Ancak daha sonra VM çalıştırırken RAM’e ihtiyacınız olacak.
Windows 10 Hyper-V Kurulum Adımları
Windows 10 kurulumunu tamamladınız veya zaten çalışan uygun sürüm bir Windows 10’a sahipsiniz. O halde Windows 10 üzerine Hyper-V özelliğini yüklemek için birkaç alternatifiniz var. Bu yöntemlerin tamamı, zaten işletim sistemi üzerinde olan binary’leri aktifleştirmekten başka bir şey yapmıyor. Yani indirip yüklemek gibi bir durum söz konusu değil.
Mesela Programs and Features > Turn Windows features on or off bölümüne ulaşın.
Windows Features listesindeki Hyper-V özelliği ve altındaki alt bileşenlerinin görevleri kısaca şöyledir:
Hyper-V – Hypervisor ve yönetim araçlarının tamamını yükler.
Hyper-V GUI Management Tools – Hyper-V Manager yönetim konsolunu sağlar.
Hyper-V Module for Windows PowerShell – PowerShell için Hyper-V modülünü ve cmdlet’lerini sağlar.
Hyper-V Hypervisor – Sanallaştırma işi gerçekleştiren hypervisor kodunu sağlar.
Hyper-V Services – Birtakım yönetimsel işlemleri gerçekleştiren arka plan servisleri sağlar.
Seçerek onaylayın ve kurulum tamamlandığında Windows 10’u yeniden başlatın. Açılışta kısa süreli bir yapılandırma gerçekleşir.
Alternatif olarak PowerShell ile Hyper-V kurulumu için:
enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All
Bir diğer alternatif olarak DISM ile Hyper-V kurulumu için:
dism /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Hyper-V -All
Ardından sistem otomatik olarak bir kez daha yeniden başlatılır. Açıldığında giriş yapın. Ve artık Hyper-V Manager ile yönetmeye başlamak için hazırsınız.
Windows 10 arama bölümünden Hyper-V Manager yönetim konsoluna ulaşın ve başlatın.
Bu noktadan sonra sanal makineler oluşturmak, sanal işletim sistemleri kurmak, sanal makinelerin haberleşebilmesi için sanal ağlar yaratmak gibi bazı adımları daha tamamlamanız gerekebilir. Blog üzerinde bu konular hakkında nasıl yapılır yazıları var. Yaklaşık 5-6 yıllık aralığı kapsadığı için sürümler farklı olabilir ama yöntemler genelde aynıdır, kullanabilirsiniz. Mesela ilk etapta işinize yarayabilecek birkaç tanesini aşağıya ekliyorum.
- Hyper-V Sanal Ağ Türleri (Virtual Network Switch)
- Hyper-V – Sanal Makine Nasıl Oluşturulur
- Hyper-V – Sanal İşletim Sistemi Kurulumu
- Blog üzerindeki Hyper-V tag’i
Eğer sorularınız olursa veya eklenmiş bir soruyu yanıtlamak isterseniz yazı altındaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.
Hoşça kalın.
Yazı Etiketleri: Client Hyper-V , Hyper-V , Kurulum , Windows 10
Aşağıdakiler de İlgini Çekebilir
- • Remote Desktop Services CVE-2019-0708 ve Etki Kapsamı
- • Windows’lar için Time Zone DST Güncellemesi ve 30 Ekim 2016 Tarihine Kadar Yapılması Gerekenler
- • Windows Server 2016 Sürümleri, Lisanslama, Özellikler
- • Windows 25 Ekim Sabahı 1 Saat Gerideyse Yapılması Gerekenler
- • Get-DstInfo | Windows Yaz Saati Uygulaması için Kontrol Aracı
01.09.2015 - 17:08
Selam Serhat ,
Normalde TR blog’lari dikkate almamayi alışkanlık haline getirmiş biri olarak konu hakkındaki bu aciklayici ve onemli noktalara değinen sanallaştırma yazısını oldukcu doyurucu buldum.(Ozellikle client hyper V farklılıklari noktasi)
Eline sağlık.
01.09.2015 - 22:39
Selam,
Sana katılmamak elde değil. Türkçe teknik blog’ların hali ortada. Diğer taraftan belki hala çok yetersiz ama ülkede eskisinden daha fazla kaliteli Türkçe içerik oluştuğu kesin. Sadece arayıp bulmak gerekiyor çünkü özensiz, düzensiz, araklama, çeviri içeriğin arasında kaybolup gidiyor. Bence arada bir TR blog’lara da şans tanı ;)
14.09.2015 - 11:47
Serhat bey, yazılarınızı severek takip ediyorum. İhtiyaç halinde çok can kurtardığınızı düşünüyorum. Eralp beye katılmamak elde değil dediğiniz gibi. Sanırım bu sorun Türkçe forumlar ve Türk halıkın konu hakkında hiçbir bilgisi olmasa dahi çok fikri olması nedeniyle oluyor. Forumlarda yabancı yardım forumları gibi “bunu cevap/çözüm olarak işaretle” gibi bir seçenek olsa en azından daha iyi bir ayrım olabilir diye düşünüyorum.
Yabancı forumları takip etmekte çok sıkıntı çekmesemde insanın kendi anadilinde birşey okuması da ayrı bir keyif.
14.09.2015 - 20:02
Her konuda olduğu gibi maalesef forum/topluluk konusunda da dünyadaki örneklerden çooook uzaktayız.
28.09.2015 - 14:49
Çok İyi anlatmışsın teşekkür ederim ağzına sağlık
25.10.2015 - 16:55
Merhaba
Hp 350 g1 model bir notebook donanimina Win 8.1 ve win 10 surumunlerinde hyper v yuklemede hep sorunla karsilasiyorum. Driver yuklemeden veya yukleyerek update ve updatesi her seferde yukledigimde uzun restart sonrasinda uzu sure bekleyip windows hata verip restart ediyor. Bu olay ayni model 4 hp notebooktada gerceklesiyor. Bir oneriniz olabilirmi.
25.10.2015 - 17:26
Omer unlu – Aklıma ilk gelen şey BIOS/Firmware güncellemesi. Ayrıca restart sırasında verdiği hata bir yönlendirme yapmıyor mu?
28.10.2015 - 21:30
Hp sitesinden butun guncellemerini yaptim. Bu ise kafayi taktigim icin her gun sifirdan bir seyler deniyorum ve bugun cihaza sifir bir win 10 kurup hyper v aktif etmeyi basardim ve hatta guncellemerinin hepsini aldi. Ancak elimdeki lisans 8 yukseltmesi oldugu icin sefasini suremeyecegim. Bu asamada aklima gelen tek sey cihazdaki bir surucu yazilimin hyper v engelledigi. Restart sirasindaki hata tam aklimda olmamakla birlikte guc yonetimi ile alakali bir genel hataydi. Cevabiniz icin cok tesekkur ederim.
27.11.2015 - 14:22
Merhaba serhat bey. Ben windows 10 education kullaniyom. Hyper-v de ag yapilandirmasinda sadece bagli degil secenegi var. Scnd yok bunu nasil asarim
26.12.2015 - 00:58
Serhat bey wmware ile windows 10 isletim sistemli windowsuma backtrack 5 r3 yukledim fakat tam linux kurulumu olurken backtrack ana sayfasi geliyor enter yapiyorum dosyalar akiyor root toor bolümüne ulaşamadan restart yapiyor bilgisayar kendini backtrack ne zaman open etsem bu sorun cikiyor ne yapmaliyim bilgisayar marka lenova model G710 serisi lutfen dönüs yapin simdiden tskler
09.06.2016 - 18:46
merhaba
hyper-v açtıktan sonra hyper-v yöneticisi üzeirnde sag tıklayıp sunucuya bağlan >> açılan pencreden >> yerel bilgisayarı seçiyorum ve şu hata çıkıyor
sunucusuna bağlanmaya çalışırken bir hata oluştur . sanal makine yönetimi hizmetinin çalıştığından ve sunucuya bağlanma yetkiniz olduğundan emin olun hatası çıkıyor bu hatayı nasıl giderebilirim önerilerinizi bekliyorum
kolay gelsin
26.06.2016 - 16:34
serhat hocam windows 10 üzerine hyper-v rolünü devreye aldım ve bir tane xp pro yükledim. ama fark ettim ki hyper integration services windows 10 üzerindeki hyper-v de yok. xp de hyper integration services olmadan düzgün çalışmıyor. başka yolla dosyayı bulup (vmguest.iso) yükledim ama default ta neden yok. yoksa ben mi bulamadım.?
04.09.2016 - 16:36
Kerim – Windows 10 Hyper-V & Windows Server 2016 Hyper-V itibariyle vmguest.iso kaynağı platformdan kaldırıldı. Bu sürümler üzerindeki VM’lerde Integration Services sürücülerini yüklemek/güncellemek için kullanılacak yaygın yöntem Windows Update olacak.
15.03.2017 - 05:27
Serhat bey
Uzun süredir hp 350 g1 model notebooka sistemi win10 sanal bir makina açmak için çeşitli yazımlar yüklemeyi deniyorun wmvare, virtualbox, son olarakta hyper-v ancak hiç birini sistemim kabul etmiyo son olarak hyper-v windows özelliklerim de gözükmüyor bunu neden olan yazılım ne olabilir veya hergangi bir çözüm öneriniz var mı
Teşekkürler.
Saygılarımla.
21.04.2017 - 13:10
Serhat hocam,
Windows 10 Client Hyper-V üzerinde kurulan sanal makinede, Temel Oturum-Gelişmiş Oturum arasındaki farklar nelerdir.
Örneğin, başlangıçta kurulum yaparken gelişmiş oturum seçmiştim. Daha sonra bu modda çalışırken kullanıcı oturum açma seçeneklerinde pin kodu ile ilgili hiç bir şey yoktu. Çok araştırdım ama bulamadım. Daha sonra merakımdan temel oturuma geçince, birdenbire oturum açma seçeneklerine pin özelliğinin geldiğini fark ettim. Bu, benim tesadüfen bulduğum bir fark :) Acaba başka neler vardır ? Ve ne işe yarar ?
06.08.2017 - 18:36
hocam hyper v önceden iç ağ seçtiğim sananl anahtarı dış yapınca hata veriyor yardımcı olabilirmisiniz
20.01.2018 - 17:41
Merhaba;
Makalede belirttiğiniz adımlar ile Hyper-V kurmayı deniyorum ancak her seferinde kurulum tamamlanıyor yeniden başlatma seçeği çıkıyor yeniden başlatıyorum pc açıldığında yüklenmemiş oluyor. Denetim masasından ilgili bölüme tekrar baktığımda yüklü olmadığını görüyorum.PowerShell ve DISM alternatiflerini de denedim. Hata çıktıları şu şekilde
“enable-WindowsOptionalFeature : Yapılandırma kayıt defteri anahtarı okunamadı.
At line:1 char:1
+ enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V …
+ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+ CategoryInfo : NotSpecified: (:) [Enable-WindowsOptionalFeature], COMException
+ FullyQualifiedErrorId : Microsoft.Dism.Commands.EnableWindowsOptionalFeatureCommand”
İşlemci SLAT desteği mevcut ve biostan sanallaştırma hizmeti açık ancak bir türlü kurulum gerçekleşmiyor
İşletim sistemi Windows 10 Pro
04.04.2018 - 22:54
Merhaba,
Eray (20.1.2018) Beyin yaşadığı sorunu bende yaşıyorum. Win10 pro x64 yüklü bilgisayarımda.
Daha önceden bilgisayarımda Hyper-v kuruluydu ve 3 tane farklı işletim sistemim yüklü.Bilgisayarımda sorun olduğu için yeniden kurdum.
Şimdi kurmaya çalıştığımda aynı sorunları yaşıyorum.
Konuyla ilgili yardımınızı rica ediyorum.
07.05.2018 - 19:14
Selam ,
yukarıda verdıgın komutları nereye yazarak aktıf edebılırım nereden uygulayabılırım ?
Alternatif olarak PowerShell ile Hyper-V kurulumu için:
enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All
Bir diğer alternatif olarak DISM ile Hyper-V kurulumu için:
dism /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Hyper-V -All
23.05.2018 - 11:49
Selamlar
Saygılar
Sevgiler
Teşekkürler
24.10.2018 - 11:54
Serhat Bey merhaba, Hyper-V’yi aynı şekil kuruyorum ama restart işleminde yapılandırma tamamlandıktan sonra işlemi geri alıyor. Bu tarz bir hata ile karşılaştınız mı, log görüntülemek istiyorum log da bulamıyorum. Neyi kontrol etmem gerekir sizce? Arama yaptım ama pek bulamadım, aklıma da siz geldiniz hemen.
24.01.2019 - 20:58
Powershell (admin) olarak Powershell baslatin
28.10.2019 - 19:49
Emeğine sağlık