Microsoft Hyper-V: İlk izlenimler ve Sanal Makine Yaratılması
Bir önceki bölümde Hyper-V giriş, özellikler ve kurulum konularında bilgiler vermeye çalıştım ve Hyper-V rolünün nasıl yükleneceğini gösterdim.
16Mayıs2013/Güncelleme: Eğer en güncel sürüm olan Windows Server 2012 Hyper-V üzerinde yeni bir sanal makine oluşturmaya çalışıyorsanız, Windows Server 2012 Hyper-V – Sanal Makine Nasıl Oluşturulur dokümanı referans alabilirsiniz.
Bu bölümde ise Hyper-V Manager konsolunu tanıyacağız, Network Connections üzerindeki değişikliklere göz atacağız ve yeni sanal makine yaratmayı öğreneceğiz.
İlk olarak bahsetmek istediğim şey ise Hyper-V kurulumundan sonra Network Connections altında meydana gelen değişiklik.
Hyper-V Sanal Ağ
Hatırlarsanız kurulum sırasında Virtual Networks için bir Ethernet kartı seçmiştik. Benim sunucum üzerinde tek Ethernet kartı var ve ben onu seçerek devam ettim. (Broadcom NetXtreme) Bu kart, Windows Server 2008 için ağ iletişimini sağlıyordu. Hyper-V kurulumu ardından Broadcom NetXtreme artık Virtual Networks için çalışıyor ve aşağıda gördüğünüz gibi diğer protokoller disable durumda. (name: Local Area Connection)
Local Area Connection (Broadcom NetXtreme) properties’a baktığımızda yeni bir protokolün çalıştığını görüyoruz. Microsoft Virtual Network Switch Protocol. Diğer protokoller disable durumda ve bu bağlantı üzerinde kullanılmayacaklar. Çünkü bu noktadan sonra disable olan protokollerin yapacağı işi bir nevi Microsoft Virtual Networks Switch Protocol üstleniyor.
Microsoft Virtual Networks Switch Protocol sanal ve fiziksel sistemlerin iletişimini sağlayan yeni bir protokoldür.
Hyper-V yüklemeden önce Local Area Connection isimli bağlantıyı fiziksel sunucunun ağ iletişimi için kullanıyorduk. Peki şimdi fiziksel sunucuya nasıl erişeceğiz?
Network Connections penceresindeki bağlantılara dikkat ederseniz Local Area Connection 3 isimli yeni bir bağlantı var. (Aslında Local Area Connection 2 olmalıydı ama 2’yi kurulu olan sanal sistemlerden birisi kullanıyor, kafanızı karıştırmasın) Ayrıca bağlantının Connectivity açıklamasında Access to Local and Internet ibaresini görebilirsiniz.
Local Area Connection 3 Properties’a baktığımızda ise Microsoft Virtual Networks Switch Protocol dışındaki protocollerin enable olduğunu görebiliriz. (IPv6 ben disable ettim)
Yani fiziksel sunucunun TCP/IP iletişimi artık bu sanal bağlantı üzerinden devam edecek.
Küçük bir hatırlatma: Bu bağlantı üzerinde TCP/IP ayarlarını yeniden yapmak gerekebiliyor. Ama bu pekte hoş bir durum değil dediğinizi duyar gibiyim. Bu durumun sebebi benim sunucum üzerinde tek Ethernet kartı olması. Eğer Virtual Networks için kullanabileceğim ikinci veya üçüncü bir Ethernet kartı daha olsaydı, kurulum sırasında onları seçecektim veTCP/IP iletişimi için kullanılan Ethernet kartım ve ayarları olduğu gibi yerinde kalacaktı.Tek Ethernet kartı ile durumun nasıl olduğunu görmeniz ve aradaki farkı anlayabilmeniz adına bu şekilde devam ettim.
Hyper-V Manager’ konsolu ile devam ediyoruz.
Hyper-V Manager Konsolu
Öncelikle konsolu açıyoruz.
Konsol görüntüsü aşağıdaki gibi.
Basitçe açıklamak gerekirse;
1 Numaralı Bölüm: Hyper-V çalıştıran fiziksel sunucularımızın listelendiği kısım. Aynı konsol üzerinde birden fazla Hyper-V sunucusuna bağlanıp yönetebiliyoruz. Hepsi bu bölümde listeleniyor olacak.
2 Numaralı Bölüm: Sanal işletim sistemlerinin listelendiği bölüm. Bu bölümde sanal sistemlerin Uptime durumu, CPU kullanım yüzdesi, start/stop durumu gibi bilgileri gözlemleyebilir ve müdahalede bulunabiliriz.
3 Numaralı Bölüm: Sanal sistemler üzerinde aldığımız Snapshot ‘ların listelendiği ve üzerlerinde işlem yapabildiğimiz bölüm.
4 Numaralı Bölüm: Seçili olan sanal makine için detay bilgilerinin verildiği bölüm.
5 Numaralı Bölüm: En önemli kısım, Actions bölümü. Yeni sanal makine yaratılması, disk ve network işlemleri ile Hyper-V Ayarları gibi birçok işlemin yapıldığı bölüm. Bu bölüm özelliklerine ayrı bir makalede değineceğiz.
Şimdi nasıl yeni bir sanal makine yaratacağımıza bakalım.
Hyper-V Yeni Sanal Makine Yaratılması
Hyper-V Manager > Actions > New > Virtual Machine… diyoruz.
Gelen pencereyi Next ile geçiyoruz.
Sanal makinemiz için, onu Hyper-V Manager konsolunda tanımlayacak bir isim veriyoruz.
Ayrıca oluşturacağımız sanal makinenin nerede (disk location) duracağını belirliyoruz. Sanal makinelerimizi farklı bir disk üzerinde ya da SAN gibi depolama alanları üzerinde barındırabiliriz.
Oluşturduğumuz sanal makinenin kullanacağı Ram miktarını belirliyoruz. Bu noktada fiziksel makinemiz üzerindeki RAM’i paylaştırdığımızı unutmayın. Yani fiziksel sunucuda 3Gb ram varsa, haliyle sanal makine için 5gb ram tanımlayamayız. Zaten verilebilecek fiziksel miktarın üzerine çıkarsanız, uyarı alırsınız.
Aşağıdaki pencerede, sanal makinenin hangi Ethernet bağlantısı (Virtual Network) üzerinden iletişim kuracağını belirliyoruz. Hatırlarsanız Virtual Networks için kullanılacak Ethernet kartı seçimini Hyper-V rolünü yüklerken yapmıştık.
Aşağıdaki Virtual Hard Disk penceresinde, oluşturacağımız sanal makine için yeni ve boş disk yaratıyoruz. Siz de fark etmişsinizdir ki sanal makineyi ayrı, diskleri ayrı olarak tanımlıyoruz. Az önce sanal makinemizin nerede duracağını belirledik. Şimdi ise disklerin nerede duracağını belirliyoruz. Hepsinin aynı dizinde durması gibi bir zorunluluk yok ama derli toplu olması açısından önerilir.
Aşağıda gördüğünüz gibi ilk seçenek ile yeni bir disk yaratıp boyutunu belirleyebiliriz.
İkinci seçenek ile daha önceden yaratılmış yani var olan bir diski bağlayabiliriz.
Son seçenek ile disk ekleme işlemini sonraya bırakabiliriz.
Ben ilk seçenek ile devam ediyorum.
Install Options penceresinde, oluşturduğumuz sanal makine üzerinde çalışacak işletim sistemi için kurulum ayarı yapabiliyoruz.
İlk seçenek ile OS kurulumunu sonraya bırakabiliriz.
İkinci seçenek ile kurulumu fiziksel sunucunun CD/DVD sürücüsünden ya da lokasyon vererek var olan bir ISO dosyasından başlatabiliriz. (wizard bitiminde)
Son seçenek ile kurulumu network üzerindeki bir kaynak yardımı ile yapabiliriz. (WDS, RIS, BDD …)
Summary penceresinde, yaptığımız ayarları kontrol ediyoruz ve Finish ile bitiriyoruz.
Sanal makinemiz oluşturulduktan sonra Hyper-V Manager içerisindeki görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.
Oluşturduğumuz sanal makine seçili iken 6 numaralı bölümde birtakım ayarlar daha aktif oldu. Buradaki ayarlar da sanal makine ile ilgili işlemleri yönetiyor. Bu ayarlara da diğer makalemizde değineceğiz.
Bu şekilde fiziksel donanımımızın izin verdiği kadar sanal makine yaratıp diskler bağlayabiliriz.
16Mayıs2013/Güncelleme: Eğer en güncel sürüm olan Windows Server 2012 Hyper-V üzerinde yeni bir sanal makine oluşturmaya çalışıyorsanız, Windows Server 2012 Hyper-V – Sanal Makine Nasıl Oluşturulur dokümanı referans alabilirsiniz.
Yazı Etiketleri: Hyper-V , Hyper-V Kurulumu , Hyper-V Nedir
Aşağıdakiler de İlgini Çekebilir
- • Windows’lar için Time Zone DST Güncellemesi ve 30 Ekim 2016 Tarihine Kadar Yapılması Gerekenler
- • Windows Server 2016 Sürümleri, Lisanslama, Özellikler
- • PowerShell Direct Nedir, Nasıl Kullanılır?
- • Hyper-V Sanal Disk Türleri – Fixed, Dynamic, Differencing
- • SCDPM Online Protection ve Azure Backup Pratikleri
18.06.2009 - 13:08
Mükemmel olmuş elinize sağlık üniversitede bile bu kadar güzel anlatan yok siteyi daha önce bilmiyordum ve baska sitelerde geçen zamanıma acıdım …
Artık web sayfanızın bir bağımlısı var
kolay gelsin iyi çalışmalar
07.07.2011 - 15:26
emegine saglık…
03.01.2012 - 17:06
Hocam makalelerinizi sıklıkla takip ediyorum gerçekten ellerinize sağlık.
16.07.2012 - 14:43
Hocam , oluşan sanal makina disk i direk mi işgal ediyor yoksa kullanıldıkça büyüyen bi yapı mı var.Mesela 20 gb lık bir yer ayırmışsak sanal makinaya bu miktar ana makinadan direk alınıyor mu yoksa kullanıldıkça mı büyüyor.
14.04.2013 - 09:48
Hocam emegine saglik. Cok yararli bir anlatim. Syg
03.10.2015 - 19:50
Serhat bey elinize emeğinize sağlık.