Hyper-V: Host to Host Failover Cluster Kurulumu – Bölüm5
Bir önceki bölümde Hyper-V Cluster üyesi Node ‘lar için disk atama işlemlerini gerçekleştirmiştik. Aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Hyper-V: Host to Host Failover Cluster Kurulumu – Bölüm4
Bu bölümde ise Hyper-V Failover Cluster kurulumunu gerçekleştiriyoruz.
– Güncelleme –
Windows Server 2008 Hyper-v Failover Cluster kurulumunu ele alan bu doküman serisinin, en güncel sürüm olan Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster kurulumunu ele alan yeni versiyonuna şu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz: http://www.serhatakinci.com/index.php/windows-server-2012-hyper-v-failover-cluster-kurulumu.html
– Güncelleme –
8. Failover Cluster Kurulumu
Failover Cluster kurulumunu (konfigürasyonunu) tek bir node üzerinde yapacağız ve bu yapılandırma her iki node’a da etki edecek.
Ben kurulum için ilk node’u seçiyorum (özel bir nedeni yok). HV-Node1 üzerinde Failover Cluster Management konsolunu açıyoruz.
8.1. Cluster Kurulumu Öncesi Kontrol
Windows Server 2008’deki bu konsol ve üzerindeki wizard’lar sayesinde cluster kurulumu gerçekten çok basit bir hal almış.
Cluster yaratmadan önce Validate a Configuration… wizard yardımı ile cluster için kullanacağımız Nodelar üzerinde kapsamlı bir kontrol gerçekleştirebiliyoruz. Bu kontrol ile Cluster için gerekli olan ihtiyaçlar her iki Node üzerinde kontrol ediliyor ve eksik bir şeyler varsa rapor olarak bize bildiriliyor. Bizde bu sorunlar için önceden önlem alıyor ve gerekli konfigürasyonları yapıyoruz. Böylece hata yapma şansımız minimuma inmiş oluyor.
Örnek olması açısından Validate a Configuration… wizard’ı çalıştırıyorum.
Browse butonu ile kontrol yapacağımız yani cluster üyesi yapmayı düşündüğümüz nodeları ekliyoruz.
Gördüğünüz gibi bilgiler active directory ortamından geliyor ve domain’e aldığımız iki node’u görüyoruz.
Her iki node’u aynı anda seçip Ok diyoruz.
Ve nodelar selected servers bölümüne ekleniyor.
Next dedikten sonra gelen Testing Options penceresinde Run all tests diyerek gerekli tüm testlerin yapılmasını sağlayabileceğimiz gibi, Run only tests I select diyerek seçim yapıp, network, storage, os configuration gibi belirli özelliklerin test edilmesini de sağlayabiliyoruz.
Run all tests ile devam edelim.
Next diyerek doğrulamayı başlatıyoruz.
Kontrol işlemi biraz zaman alabilir. Süreci izleyebiliyorsunuz.
Kontrol tamamlandıktan sonra successfully bilgisini görüyoruz. Bu testin başarılı bir şekilde tamamlandığını gösteriyor.
Ama bir uyarı var. Bu uyarının anlamı şu: kontrollerde bazı noktalarda eksikler tespit edildi ama bu noktalar cluster kurulumu için engel değil çünkü bunlar cluster sonrasında da düzeltilebilecek eksikler (ihtiyaç halinde).
View Report butonuna basarak raporun detaylarını görebilir, eksiklerin nerede olduğunu listeleyebilirsiniz.
View Report tıkladıktan sonra browser üzerinde bir rapor geliyor. Bu sayfada aşağı doğru ilerleyerek bilgileri inceleyebilirsiniz.
Finish ile wizard’ı kapatıyoruz.
Eğer ki cluster için büyük bir sorun olsaydı successed mesajı yerine hatalar görecektik ve bu da cluster öncesi mutlaka düzeltilmesi gereken sorunlar anlamına gelecekti.
Büyük bir sorun olmadığına göre Cluster’ı oluşturalım.
8.2. Cluster Kurulumu
HV-Node1 üzerinde, Failover Cluster Management konsolunda Ceate a Cluster diyerek wizard’ı açıyoruz.
Next ile ilerliyoruz.
Nodeları ekleyip devam ediyoruz.
Aşağıdaki Access Point penceresi önemli bir bölüm.
Burada öncelikle cluster için bir isim veriyoruz. Bu isim active directory içerisinde bir computer olarak tanımlanacak (otomatik olarak). Bu nedenle var olmayan ve cluster’ı temsil etmesini istediğiniz bir isim vermelisiniz.
Yine aşağıdaki pencerede seçmiş olduğumuz network üzerinde uygun bir IP veriyoruz. Bu ip adresi de nodelardan farklı ve network üzerinde var olmayan bir IP olmalı çünkü cluster’ı temsil eden IP bu olacak.
İkinci network üzerinde cluster hizmeti vermeyeceğiz, onun için seçimini kaldırıyorum. 3ncü network ise özel bir durumdan dolayı bende gözükmüyor.
Next ile ilerliyoruz.
Confirmation penceresinde Next diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum fazla uzun sürmeyecektir.
Kurulum tamamlandıktan sonra Successfully mesajını görüyoruz ve Finish ile wizard’ı kapatıyoruz.
Failover Cluster Management konsoluna dönüyoruz ve eğer bir sorun yoksa her iki Node un da eklenmiş olduğunu görebiliyoruz.
Artık iki fizksel sunucumuz aynı cluster’ın üyesi olarak çalışıyor ancak henüz herhangi bir servis yada uygulama ekli değil.
Nodes bölümüne gelirseniz iki node’un da up durumda olduğunu görebilirsiniz.
Storage bölümünde ise Node’lar üzerine iSCSI initiator ile eklediğimiz ve storage üzerinde duran iki adet diski görebiliyoruz. Bu diskler şu an clustered ve online durumda.
Networks bölümünde ise node’lar üzerindeki cluster networkler yer alıyor. Burada 3 network yer alıyor olmalı ama dediğim gibi benim sistemimdeki özel bir durum nedeniyle ikisi listeleniyor.
Biz cluster yapılandırmasını HV-Node1 üzerinde yaptık. Aynı işlemi ikinci node üzerinde yapmaya gerek yok. İkinci yani HV-Node2 üzerinde de Failover Cluster Management konsolunu açarsanız, nodeların ve varsa diğer cluster kaynaklarının aynı şekilde orada da listelendiğini görebilirsiniz.
8.3. Quorum Disk Konfigürasyonu
Quorum her cluster yapısında bulunmaz. Sadece failover-server olarak geçen clusterlarda bulunur. Temel amacı cluster bilgisini tutmak ve bu bilgiyi o an cluster kaynaklarının sahibi olan (doğal olarak quorum’un da sahibi) nodeun kullanımına sunmaktır.
Hyper-V üzerinde çalışan sanal makineler için oluşturduğumuz cluster yapısı da bir failover cluster olduğu için quorum ihtiyacı vardır.
Hatırlarsanız storage üzerinde quorum için kullanılmak üzere 2GB boyutlu bir Virtual Disk oluşturup bunu nodelara atamıştık.
Cluster kurulumunu HV-Node1 üzerinde yaptığımız ve clustered disklerin şu anki sahibi HV-Node1 olduğu için Quorum yapılandırmasına da HV-Node1 üzerinde devam ediyorum.
Önce HV-Node1 üzerinde NTFS formatlı bir partition yaratmalıyız. Bunun için Disk Management’ı açıyoruz.
Öncelikle ilgili diski online yapıyoruz.
New Simple Volume diyerek yeni bir volume yaratmak için wizardı başlatıyoruz.
Volume size’ı değiştirmeden devam ediyorum.
NTFS olarak formatlıyoruz.
Finish ile bitiriyoruz.
Bu işlem sonrası volume Computer altına geliyor ve dikkat ederseniz Type olarak Clustered Disk görünüyor. İsmini ise ben quorum olarak set ettim.
Aynı disk HV-Node2 üzerinde Computer altında görünmez çünkü aynı anda sadece bir node cluster kaynaklarına (disk, uygulama/servis vs..) sahip olabilir.
Quorum konfigürasyonu için yine HV-Node1 üzerinde Failover Cluster Management konsolunu açıyoruz ve Configure Cluster Quorum Settings diyoruz.
Next ile devam ediyoruz.
Node and Disk Majority seçiyoruz.
Quorum bilgisinin hangi volume üzerinde duracağını belirtiyoruz. Aşağıdaki pencerede clustered diskler üzerindeki volume’lar listelenir. Şu an için iki clustered diskimiz var ancak sadece birisi üzerinde volume oluşturduk bu nedenle sadece o listeleniyor.
İlgili diski seçerek devam ediyoruz.
Next ile konfigürasyonu başlatıyoruz.
Quorum settings yapılıyor.
Successfully bilgisini görüyoruz ve quorum settings başarılı bir şekilde tamamlanmış oluyor.
Failover Cluster Management konsoluna döndüğümüzde quorum tipini ve hangi disk üzerinde olduğu bilgisini cluster summary bölümünde görebiliyoruz.
Failover cluster kurulumu ve quorum disk konfigürasyonu bu kadar. Cluster yapısına servis ekeleme konusunu Bölüm-6 da bulabilirsiniz. Bölüm-6’ya ulaşmak için buraya tıklayın.
– Güncelleme –
Windows Server 2008 Hyper-v Failover Cluster kurulumunu ele alan bu doküman serisinin, en güncel sürüm olan Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster kurulumunu ele alan yeni versiyonuna şu bağlantı üzerinden erişebilirsiniz: http://www.serhatakinci.com/index.php/windows-server-2012-hyper-v-failover-cluster-kurulumu.html
– Güncelleme –
Yazı Etiketleri: Cluster , Cluster Kurulumu , Hyper-V , Hyper-V Cluster , Windows Server 2008 , Yüksek Erişilebilirlik
Aşağıdakiler de İlgini Çekebilir
- • Windows’lar için Time Zone DST Güncellemesi ve 30 Ekim 2016 Tarihine Kadar Yapılması Gerekenler
- • Windows Server 2016 Sürümleri, Lisanslama, Özellikler
- • PowerShell Direct Nedir, Nasıl Kullanılır?
- • Hyper-V Sanal Disk Türleri – Fixed, Dynamic, Differencing
- • SCDPM Online Protection ve Azure Backup Pratikleri
11.04.2012 - 16:47
ellerine sağlık hocam
22.01.2013 - 10:17
Sizi Sürekli takip ediyorum.
Ellerinize sağlık.
Çok teşekkürler.
Emeğe Saygıyla