Microsoft SQL Server 2014 Sürümleri ve Özellikler

11.08.2014
22

Microsoft’a göre bulut öncelikli veri platformu modelinin temeli olan SQL Server 2014, Nisan 2014 tarihinde genel erişime açılmıştı. Bu yazıda SQL Server 2014 sürümleri, desteklediği özellikler ve temel lisanslama hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Microsoft SQL Server 2014 sürümü önemli yerleşik özellikler ile geliyor. Yeni SQL Server, iş kritik ihtiyaçlar için daha fazla performans sağlayan bellek içi (in-memory) teknolojiler, StreamInsight, verileri daha hızlı anlamlandırabilmek ve işletmelerin iş zekası beklentilerine daha fazla destek olabilmek için Microsoft Office Excel ile şirket içinde, Office 365 için Power BI ile bulutta kolay entegrasyon seçenekleri, daha fazla Büyük Veri (Big Data) işleme özellikleri, Microsoft Azure yapısıyla hibrit modelde bütünleşebilme seçenekleri gibi birçok önemli ve modern yeteneğe sahip.

SQL Server 2014 Sürümleri

On-premise (kurum içi) olarak konumlandırılabilen Microsoft SQL Server 2014 sürümlerine baktığımızda 3 yaygın sürüm, 1 özelleştirilmiş sürüm, 2 de breadth sürümden söz etmek mümkün.

  • Enterprise
  • Business Intelligence
  • Standard
  • Web
  • Developer
  • Express

Her bir sürüm (edition) farklı yeteneklere, bazen limitlere, satın alma ve lisanslama modellerine sahiptir. Bu yüzden tercih ve kullanım senaryoları da genelde farklılaşır. Tüm sürümler 32-bit ve 64-bit olarak kullanılabilir. Aşağıda SQL Server 2014 sürümlerini ve kısaca hangi senaryolar için tercih edildiklerini görebilirsiniz.

SQL Server 2014 Standard

En yaygın sürümlerden biridir. İçerisinde bazı özellikler yer almaz veya limitli olarak yer alır. Genellikle daha küçük ölçekteki işletmeler veya departman seviyesindeki ihtiyaçlar için temel veri yönetimi ve iş zekası amaçlı konumlandırılır. On-premise (kurum içi) ve Cloud (bulut) için ortak geliştirme araçlarını destekler. Bu sürüm Instance başına SQL Server Database Engine, Analysis Services ve Reporting Services için 4 soket (16 Core)‘a kadar işlemci, SQL Server Database Engine için 128GB’a kadar bellek, Analysis Services ve Reporting Services için 64GB’a kadar bellek kullanabilir. Ayrıca ilişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti 524 PB (Petabayt)‘a kadardır. Ayrıca aşağıdaki ana özelliklere sahiptir.

  • Programlanabilirlik (T-SQL, data types, FileTable)
  • Yönetilebilirlik (SQL Server Management Studio, policy-based management)
  • Temel yüksek erişilebilirlik (Temel log shipping, database mirroring, 2 node Failover Clustering)
  • Temel güvenlik (Separation of duties, basic auditing)
  • Temel OLTP
  • Temel BI (Reporting, analytics, multidimensional semantic model, data mining)
  • Temel veri entegrasyonu (Built-in data connectors, designer transforms)

SQL Server 2014 Business Intelligence

Bir diğer yaygın sürümdür. İçerisinde bazı özellikler yer almaz veya yine limitli olarak yer alır ancak iş zekası odaklı yönetilebilir, ölçeklenebilir ve yerleşik birçok hedef odaklı özelliğe sahiptir. İşletme verilerin tarayıcı (browser) tabanlı görselleştirilebilmesi ve incelenebilmesi gibi yetenekleri vardır. Bu sürüm Instance başına SQL Server Database Engine için 4 soket (16 Core)‘a kadar işlemci, 128GB’a kadar bellek, Analysis Services ve Reporting Services için işletim sistemi maksimum limitlerine kadar işlemci ve bellek kullanabilir. Ayrıca ilişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti yine 524 PB (Petabayt)‘a kadar desteklenir. SQL Server 2014 Standard sürümün tüm özelliklerini içerdiği gibi ayrıca aşağıdaki ana özelliklere de sahiptir.

  • Self-service Business Intelligence (Alerting, Power View, SharePoint Server için Power Pivot)
  • Gelişmiş kuruluş iş zekası özellikleri (Tabular BI semantic model, gelişmiş analiz ve raporlama, bellek içi (in-memory) analiz motoru, gelişmiş veri madenciliği)
  • Kurumsal veri yönetimi (Data Quality Services, Master Data Services)

SQL Server 2014 Enterprise

Özellikler açısından bakıldığında neredeyse tüm yeteneklerin birleştiği en tepedeki sürümdür. SQL Server Instance başına (SQL Server Database Engine, Analysis Services, Reporting Services) kullanabileceği en yüksek işlemci ve bellek limitleri, üzerinde çalıştığı Windows Server işletim sistemi limitleri kadardır. Yani işletim sisteminin sunabildiği tüm işlemci ve bellek kaynağını sonuna kadar kullanabilir. Bu, sınırları çok ileride olan bir kapasite demek. İlişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti 524 PB (Petabayt)‘a kadar desteklenmektedir. SQL Server 2014 Enterprise sürümü kapsamlı ve yüksek performans sağlayan high-end datacenter (veri merkezi) teknolojilerine sahiptir. Limitsiz sanallaştırma desteği, uçtan uca iş zekası yetenekleri ve iş-kritik yükler için sunduğu premium özellikler ile SQL Server 2014 sürümlerinin amiral gemisidir. Kurumsal seviyedeki ve çok yüksek ölçekteki hemen hemen tüm işletme, veri platformu ve veritabanı ihtiyaçları için kullanılabilir. SQL Server 2014 Standard ve SQL Server 2014 Business Intelligence sürümlerinin tüm özelliklerini içerdiği gibi ayrıca aşağıdaki ana özelliklere de sahiptir.

  • Gelişmiş veri entegrasyonu (Fuzzy grouping and lookup, change data capture)
  • Gelişmiş güvenlik (SQL Server audit, transparent data encryption)
  • Data warehousing (Updatable in-memory columnstore, compression, partitioning)
  • Gelişmiş yüksek erişilebilirlik (AlwaysOn, multiple, active secondaries; multi-site, geo-clustering)
  • Advanced transaction processing (In-memory OLTP)

SQL Server 2014 Web

Web tabanlı iş yükleri için özelleştirilmiş bir sürümdür. İçerisinde bazı özellikler yer almaz veya limitli olarak yer alır ancak özellikle Web hoster’lar için düşük maliyetli, ölçeklenebilir ve yönetilebilir yetenekler sunar. Küçük veya geniş web tabanlı iş yükleri için düşük toplam sahip olma maliyeti ile ön plana çıkmaktadır. Bu sürüm Instance başına SQL Server Database Engine, Analysis Services ve Reporting Services için 4 soket (16 Core)‘a kadar işlemci, SQL Server Database Engine ve Reporting Services için 64GB’a kadar bellek kullanabilir. Ayrıca ilişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti yine 524 PB (Petabayt)‘a kadardır.

SQL Server 2014 Developer

SQL Server üzerinde uygulama geliştirmek isteyen geliştiriciler için sağlanır. SQL Server 2014 Enterprise sürümüyle aynı özelliklere sahiptir. Ancak SQL Server 2014 Developer sürümü sadece geliştirme ve test ortamları için kullanılabilir ve üretim (production) ortamlarında kullanılamaz. Microsoft SQL tabanlı uygulama geliştirmek isteyen programcılar için idealdir çünkü tam özellikli ve düşük maliyetli bir seçenektir.

SQL Server 2014 Express

Express, Express with Tools ve Express with Advanced Services olmak üzere kendi içinde 3 farklı şekilde kullanılabilir. Giriş seviyesi özelliklere sahip ve tamamıyla ücretsiz bir sürümdür ancak diğer sürümlere göre önemli limitleri vardır. Masaüstü, istemci ve küçük sunucu uygulamaları oluşturmak ve Microsoft SQL Server temellerini öğrenmek için idealdir. Gerektiğinde sorunsuz bir şekilde üst sürümlere yükseltilebilir. Bu sürüm Instance başına SQL Server Database Engine ve Reporting Services için 1 soket (4 Core)‘a kadar işlemci, SQL Server Database Engine için 1GB’a kadar bellek destekler. Ayrıca ilişkisel veritabanı başına en yüksek boyut limiti 10GB’tır.

Bu 5 temel SQL Server 2014 sürümünde yer alan veya almayan tüm özellikler hakkında daha fazla bilgi ve karşılaştırma tabloları için Microsoft SQL Server 2014 Sürümleri İçin Desteklenen Özellikler sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca birçok Microsoft ürünü gibi SQL Server 2014’ün de deneme sürümünü test etme şansına sahipsiniz. Bunun için SQL Server 2014 180 günlük deneme sürümü sayfasını ziyaret edin. Microsoft SQL Server 2014 sürümlerinin nasıl lisanslandığı ve hangi kanallardan satın alınabileceği konusunda bilgiye ihtiyacınız varsa SQL Server 2014 Lisanslama ve Satın Alma Modelleri yazısını, eğer SQL Server 2014 sürümlerinin kurulum ve temel yapılandırma işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini öğrenmek istiyorsanız SQL Server 2014 kurulumu nasıl yapılır dokümanını okuyabilirsiniz.

Yorumlar (22)

  1. Serkan

    Bilgilendirme için teşekkürler.

  2. NADİR GÖNÜLCÜ

    WİNDOWS SERVER 2012 64 BİT İŞLETİM SİSTEMİMİZ OLAN SERVERIMIZ VAR. SİSTEM ÖZELLİKLERİ XEON E3 1220 3.1 GHZ 4 ÇEKİRDEK İŞLEMCİ, 4 GB RAM, 1 TB HDD. KULLANACAĞIMIZ TİCARİ YAZILIM NETSİS STANDART VERSİYON 8.0 DIR. SERVER A BAĞLANACAK KULLANICI (BİLGİSAYAR) SAYISI MAX. 10 OLACAKTIR. SİSTEMİMİZE SQL 2014 EXPRESS KURULURSA BİZİM İÇİN YETERLİ OLURMU? SADECE TİCARİ YAZILIMIN GEREKLİLİKLERİNİ KARŞILAR MI? ÜCRETLİ SÜRÜM ALMAMIZ GEREKİYORMU? TEŞEKKÜRLER.

  3. Serhat AKINCI

    Merhaba, Express sürümün limitleri olduğunu okumuşsunuzdur. Bunun dışında sorgu karakteri önemli ve bu konuda en doğru bilgiyi kullandığınız ticari yazılımın desteğini veren kuruluştan alabilirsiniz.

  4. Burcu

    SQL Server 2014 Windows 10 da çalıştırmak mümkün müdür? Sizin anlatımız ile birçok kez denedim hata veriyor.

  5. Serhat AKINCI

    Burcu – SP1’li sürümleri için mümkün. Hangi sürümü kurmaya çalışıyorsun? Nasıl bir hata alıyorsun?

  6. Burcu

    SQL Server 2014 SP1 sürümü ile epey uğraştım olmadı Microsoft’un sitesinde SQL Server 2014 Express Windows 10 ile uyumlu olduğunu gördüm az önce yükledim.SP1 e benzediği için sizin anlatımızla yükledim.Anlatımınız için çok teşekkürler çok yararını gördüm.

  7. Burcu

    SQL Server 2014 Express de server name bölümü olan Installation Type bölümü olmadığı için server adını bulamıyorum ve bu nedenle bu programı da açamadım.Bu konu hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz.

  8. Serhat AKINCI

    Express sürümler için Hostname\SQLExpress veya Hostname şeklinde deneyebilirsin. Veya SQL Server Express kurulumu sırasında Instance Configuration penceresinde özel bir isim verdiysen (named instance) Hostname’den sonra onu eklemelisin. Hostname = SQL Server’ın kurulduğu bilgisayarın ismi. Ayrıca Express sürüme bağlanmak için SQL Management Studio aracını uzaktan çalıştırıyorsan, SQL Server Configuration Manager’dan uzak erişimi aktif etmelisin ve varsayılan 1433 portunun güvenlik yazılımları tarafından engellenmediğinden emin olmalısın.

  9. Burcu

    Uzaktan çalıştırmıyorum.Kurulum öncesinde tüm şifreleri isimleri bir yere not aldım aldığım uyarı ”Report Server WMI Provider error: invalid namespace ”

  10. Serhat AKINCI

    Anladığım kadarıyla Database Engine yanında bir de Reporting Services kullanmak istiyorsun? Çünkü o provider hatası genelde SSRS’e aittir. Eğer öyle ise bu servis SQL Express sürümünün şu kurulumu ile gelir: “SQL Server 2014 Express with Advanced Services”. Bunun dışındaki SQL Express kurulumlarında Reporting Services yer almaz.

  11. sadettin

    merhabalar..
    çalışan database altında sql 2014 deneme surumunu indirmek istiyorum. hız farkları olup olmadığını öğrenmek için 180 gün içinde sql 2014 standart lisans alıp sql i silmeden (databaselaere bir sey olmadan) almış olduğum lisans ı aktif edebilir miyim..

  12. Serhat AKINCI

    Sadettin – Orijinal kaynaktan indirdiğiniz deneme/değerlendirme sürümlerini gerektiğinde yeniden kurmadan, verileri ve ayarları kaybetmeden tam sürüme yükseltebilirsiniz.

  13. burak albeni

    Allah razı olsun

  14. Serap Bircan

    Merhabalar,

    64 bit Windows 10 kullanıyorum. Sql 2014’ü kurdum. Sql yüklendi fakat management studio gelmedi. Yardımcı olur
    musunuz?

    Sql 2014 olması şart değil. Sorunsuz bir setup varsa 2005’e bile razıyım. (3 gündür birçok versiyonu denedim, olmuyor.)

    İlginize şimdiden teşekkürler.

  15. Erkan

    Hocam ; Sql 2016 oluşturulmuş database dosyalarını ( .mdf, .bak gibi uzantıları) Sql 2014 sürümünde çalıştırabilirmiyiz.
    Teşekkürler

  16. Halit Vuran

    Güzel yazı hazırlamışsınız. Müsadenizle kaynak belirterek yazınızı alıntılıyorum.

  17. Zafer DERİN

    Merhaba,

    SERVER 2008 R2 ye SQL 2012 Express edition yüklemesi yspılabilir mi?

    Teşekkürler

  18. Bora

    Paylaşım için teşekkürler, bilgi olarak zengin ve aydınlatıcı olmuş.

  19. Hasan özkan

    Serhat Hocam merhaba
    Sql server 2012 express kurmus oldugum bir sunucu da veritabani dosya boyutu siniri 11 gb a yaklastigi icin 2 kez log dosyalarini sildim ve shrink islemi yaptim.
    Sql server 2014 standart kurdum. Ilgili veritabanini attach yaptim. Veritabani max file size 20 gb yaptim ama hala express deki 80 mb alan kaldi durumunda duruyor. Standart versiyonda max dosya boyutu gayet yuksek. Nerede yanlislik var. Yorumunuzu bekliyorum.
    Tesekkur ederim. Hayirli Bayramlar

  20. Serhat AKINCI

    Merhaba,

    Aslında Maximum File Size değerini yükseltmek database’in genişlemeye başlaması için yeterli olmalıydı ama bir de bu değeri Unlimited yaparak deneyebilirsin. Diğer taraftan LDF yani log database file için de bir limite söz konusu. Buna da dikkat etmek lazım.

  21. Vedat Yerebakan

    çok faydalandım. Ellerinize sağlık.

  22. EMİNE AYAZ

    Serhat Hocam merhaba;
    Bir konuda takıldım kaldım, nette sizin yorumlarınıza denk geldim. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
    Bi kamu kurumunda çalışıyorum. C#’ta SQL vt ile küçük bi program yazdım. Kurumda ortak bir ağ kullanıyoruz. Programı yine aynı ağda farklı bir bilgisayara kurup çalıştırmak istiyorum. Setupu oluşturup diğer bilgisayarda kurulum yapıyorum ancak o bilgisayarda SQL kurulu olmadığı için aynı ağı paylaştığımız benim bilgisayarımdaki SQL’e bağlanıp bendeki VT üzerinden bağlantısını sağlayamıyorum. Veritabanı bilgisayarımda SQL EXPRESS’te çalışıyor. IP ile bağlanmaya çalışıyorum yapamadım bi türlü. Yardımcı olabilir misiniz, LÜTFEN!

Yorum Ekle

* Gerekli

* Gerekli

* Tercihen